Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Ste ta teden že spekli kruh?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2019 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruhki z lanenimi semeni

Sestavine:
6 jajc
3 žlice stopljenega masla
150 g sirnega namaza ali skute
12 zvrhanih žlic mletih lanenih semen
4 žlice mandljeve moke
1,5 žličke začimb/zelišč po želji
1 žlička soli
1 žlička pecilnega praška

sezam za posip

Priprava:
Jajca stepemo, dodamo maslo, sirni namaz in sol, na koncu pa vmešamo še lanena semena, ki smo jih zmleli v kavnem mlinčku skupaj s suhimi zelišči/začimbami (janež, kumina, drobnjak, luštrek, koper, koriander ...), mandljevo moko ter pecilni prašek.
Zmes pustimo počivati 20 - 30 minut, da nabrekne. Testo nato s kuhalnico (ali ročno) malo pregnetemo, nato pa na pekač, obložen s peki papirjem, oblikujemo 12 štručk/bombetk/žemljic. Če je masa preredka, dodamo še malo lanenih semen. Kruhke posujemo s sezamom.
Pečico ogrejemo na 200°C in pri tej temperaturi pečemo kruhke približno 20 minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2019 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bombetke z mozzarello

Sestavine:
za testo:
350 g gladke moke
150 g ostre moke
1 kocka kvasa
3,5 - 4 dl mleka
2 jajci
75 g masla
1 zvrhana žlička soli
1 - 2 žlici sladkorja
------------------
pesto (domač ali kupljen)
15 – 20 kroglic mozzarelle

Priprava:
Nekaj žlic toplega mleka, zdrobljen kvas, 2 žlički moke in žličko sladkorja razmešamo, nato pa mešanico vlijemo v vdolbino, ki smo jo naredili v sredini moke. Kvas pustimo vzhajati približno 10 minut.
V kozici razmešamo preostalo toplo mleko, maslo, sol, razžvrkljana jajca in sladkor, nato pa to mešanico vlijemo k moki ter z naoljenimi rokami zgnetemo testo. Gnetemo ga toliko časa, da postane svetleče in gladko, nato ga oblikujemo v kepo, ga pomokamo, damo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati približno 20 – 30 minut, oz. toliko časa, da podvoji prostornino. Nato ga na debelo razvaljamo, ga narežemo na kvadrate, velike približno 8x8 cm (ali manj). Vsak kvadratek premažemo s pestom, v sredino položimo kroglico mozzarelle, zavihamo robove navzgor in oblikujemo bombetke. Z gladko/zaobljeno stranjo navzgor jih zlagamo v pekač, obložen s peki papirjem (pazimo na dovolj velike presledke), kjer jih pustimo vzhajati še kakih 10 – 15 minut, nato pa jih pečemo v predogreti pečici 20 – 25 minut pri 190°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2019 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Koruzni muffini s sirom

Sestavine:
za testo:
3 rumenjaki
100 g zmehčanega masla
3 dl grškega jogurta
3 dl mleka
100 g skute
500 g koruzne moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 3 beljakov + 1 žlička soli

za polnilo:
mozzarella
(ali feta sir
ali koščki izbranega sira)

Priprava:
Rumenjake in maslo razmešamo, dodamo grški jogurt, skuto in mleko ( če bomo uporabili mozzarello, namesto mleka uporabimo tekočino od mozzarelle!), na koncu pa izmenično vmešavamo še koruzno moko s pecilnim praškom, ter sneg beljakov, stepen z žličko soli. Zmes naj bo gostejša kot za palačinke.
Z zmesjo napolnimo modelčke za muffine, v sredino vsakega potisnemo kroglico mozzarelle (ali žličko fete ali kocko sira).
Muffine pečemo v predogreti pečici približno 30 minut pri 175°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2020 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruh s sodo bikarbono

Sestavine:
350 g pšenične moke
150 g polnozrnate pirine moke
350 g grškega jogurta
50 g stopljenega masla
1 žlica melase
1 žlička sode bikarbone
1 žlička himalajske soli

Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo s kuhalnico, nato pa jih zgnetemo v testo, ki ga dobro pregnetemo. Naredimo kepo, ki jo po vrhu dvakrat ''prerežemo'' z držalom kuhalnice, in sicer po sredini navpično in po sredini vodoravno, da dobimo globok križ.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo testeno kepo (po vrhu jo lahko potresemo z izbranimi semeni ali ovsenimi kosmiči), ki jo nato pečemo v predogreti pečici 30 – 40 minut pri 200°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2020 15:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Palijancije (kruhki)
… so značilni ukrajinski nevzhajani kruhki, ki jim rečejo palijancija in jih pripravljajo s kislim mlekom.
Že od nekdaj predstavljajo srečo in uspeh, kruhki okrogle oblike pa pomenijo tudi gostoljubje družine.


Sestavine:
600 g pšenične moke
500 ml kislega mleka oz. kefirja
1 žlica sladkorja
1 žlička soli
1 žlička sode bikarbone
1 - 2 žlički kisa
1 žlica maka, sezama ali kumine za posip

Priprava:
Kislo mleko ali kefir vlijemo v skledo. Dodamo sladkor, sol in sodo, ki jo razmešamo s kisom. Postopoma primešamo moko in sestavine zgnetemo v gladko testo.
Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo na debelino 8 do 10 mm. Po želji razvaljano testo potresemo z makom, sezamom ali kumino. Testo razrežemo, da dobimo kose različnih oblik. Položimo jih na namaščen pekač in pečemo v pečici, ki smo jo predhodno razgreli na 220°C. Kruhki se pečejo 10 do 15 minut, oziroma dokler ni skorja zlatorjavo zapečena.
Pečene kruhke zložimo v skledo in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Palijancije so najokusnejše z mlekom ali s čajem.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25616
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2023 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Polnovredni ploščati kruhki

Sestavine:
6 žlic pirine PZ moke
6 žlic kamutove moke
6 žlic mletega lanenega semena
6 žlic bučne moke
6 žlic pirinih otrobov
3 žlice konopljinih proteinov
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
1 žlička himalajske soli
1/2 l ovsenega mleka
2 žlici bučnega olja

Priprava:
Vse sestavine temeljito zmešamo s kuhalnico in iz njih zamesimo čvrsto testo. Lahko ga kar takoj razvaljamo v debelino kot za piškote, z modelčkom (ali z nožem) izrežemo oblike - lahko so okrogle, ovalne ali pravokotne. Polagamo jih v pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo približno 15-20 minut pri 180°C. Kruhki zelo rahlo narastejo, a so še vedno ploščati in hrustljavi. Primerni so za tiste, ki imajo radi krušno skorjo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KatkaMarmeladka
dojenček


Pridružen/-a: 15.06. 2021, 09:33
Prispevkov: 49

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2025 13:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bucka je napisal/a:




Polnovredni ploščati kruhki

Sestavine:
6 žlic pirine PZ moke
6 žlic kamutove moke
6 žlic mletega lanenega semena
6 žlic bučne moke
6 žlic pirinih otrobov
3 žlice konopljinih proteinov
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
1 žlička himalajske soli
1/2 l ovsenega mleka
2 žlici bučnega olja

Priprava:
Vse sestavine temeljito zmešamo s kuhalnico in iz njih zamesimo čvrsto testo. Lahko ga kar takoj razvaljamo v debelino kot za piškote, z modelčkom (ali z nožem) izrežemo oblike - lahko so okrogle, ovalne ali pravokotne. Polagamo jih v pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo približno 15-20 minut pri 180°C. Kruhki zelo rahlo narastejo, a so še vedno ploščati in hrustljavi. Primerni so za tiste, ki imajo radi krušno skorjo.

LP Bučka
Smile
Preprosto zamesi, razvaljaj kot za piškote, oblikuj in peci do hrustljave skorje. Odlično kot prigrizek ali ob juhi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group